Tur/retur Mo i Rana

Tanke Transport

Stedet er Biblioteklederkonferansen i Mo i Rana og Jonny Edvardsen har nettopp bedt bibliotekledere med ansvar for tusenvis av arbeidsplasser slutte å katalogisere fordi vi ikke er faglig gode nok til å gjøre det. Konferansen avsluttes med at Vigdis Moe Skarstein henviser til Jonnys tordentale fra gårsdagen og ber oss huske hans formaninger.

Strategi og strategisk er ord jeg bruker mye for tiden. Særlig merket jeg at ordet ofte dukket opp i løpet av Bibliotekledermøtet i Mo i Rana som ble arrangert denne uka.

Strategi er opprinnelig et ord fra militærvesenet og Wikipedia beskriver opprinnelsen til ordet på denne måten:

Ordet strategi har militær konnotasjon og opprinnelse. Det kommer fra gresk «strategia» som har betydningen «generalkunst», eller «hærføring». «Strategos» er gresk for hærfører, tilsvarende dagens general. Strategi er hærførerens plan eller angrepsmåte for å vinne en krig; slagplan.

Nasjonalbibliotekets stadig økende bygningsmasse i Mo i Rana er det synlige resultatet av NBs strategi og visjon. Her er det ingen tvil om hvilken retning man går. Det er digitalisering det handler om. Uansett hvem du spurte av scanneroperatørene eller avdelingslederne, så svarte de med produksjonstall: -“Produksjonen er 40 000 scannede sider i uka, tilveksten er 10 000 bøker i året etc.”

Logikken er hentet fra industriproduksjonen og alle som besøker NBs lokaler blir selvfølgelig imponert. Det er logistikk og maksimering av produksjonssløyfene det handler om. Scanning av aviser foregår fra 07.00-20.00 og utføres av to skift. Maskinene benyttes store deler av døgnet. Operatørene skifter mellom ulike arbeidsstasjoner, men jobber f. eks en hel dag på samme maskin. Når de spiser lunsj blir operatørene avløst, slik at maskinene aldri står stille. Og når man får vite at hver av de nyinnkjøpte bokscannerne koster en million per stykk, er det lett å forstå nødvendigheten av å holde maskinene i gang. Fabrikken med 200 ansatte produserer enorme mengder data hver dag.

Vi snakker om en produksjonslogikk som virker noe fremmed i kunnskapsøkonomien. Kontrasten mellom NBs lokaler, antall ansatte og ressurser og et typisk norsk folkebibliotek er enorm. Men, NB skal ha stor ros for å klare å få så stort gjennomslag for sin strategi i Kulturdepartementet.

Det sentrale for meg er likevel hva disse dataene benyttes til, hvilken tilgang nordmenn får til materialet og ikke minst brukergrensesnittet. Her er det fremdeles mye arbeid som gjenstår.