Tre Oslobibliotek på en dag

Verkstedprosjektet i Buskerud inviterte til studietur til tre ulike bibliotek i Oslo og jeg var så heldig å få være med.

De første to bibliotekene lå på Tøyen i tilknytning til torget. Tøyenområdet er i rivende utvikling. Reinert Mithassel, lederen på Tøyen mente at gentrifiseringen av Tøyen ville gå tre ganger raskere på Tøyen enn den gjorde på Grünerløkka. Han mente at innen fire år vil man se store endringer i bosetningen på Tøyen.
Biblo, herlige huler og myke puter
Vi startet på Biblo som minner mer om en fritidsklubb enn et bibliotek. Kun barn i alderen 10 – 15 år har adgang. I skoletiden får imidlertid inviterte nysgjerrige voksne lov til å titte innom, så lenge de tar av seg skoene.

Utformingen av Biblo er et resultat av hva ungene på Tøyen ønsket seg. Selve lokalet er ikke spesielt stort, men det er gjort plass til mange aktiviteter og et stort antall varierte sitteplasser. Store arbeidsbord var et gjennomgående trekk ved alle bibliotekene og det så ut til å fungere godt på alle tre stedene.

Deichmanske har hatt et meget godt samarbeid med Artisan Tech og et firma som jobber med gjenbruk av materialer, Gjenbruket. Uttrykket er både røft og intimt med preg av en mørk hule. De hadde lagt ekstra vekt på tilstrekkelig ventilasjon, noe som var helt nødvendig med det store antall barn som var innom daglig. 95% av ungene oppfører seg veldig bra, men den 5% som ikke gjør det skaper mange utfordringer for personalet. Personalet må megle og passe på i stedet for å sette i gang ulike aktiviteter for de 95% som oppfører seg bra. For å løse problemet har de fått inn frivillige som jobber med å aktivere ungene. Mange bruker Biblo hver dag og alderssammensetningen var foreløpig flest i de yngste gruppene. Lånekortet er helt spesielt og rfid-brikken i kortet gir mye data om hvem som bruker tilbudet. De ansatte ønsker å skreddersy tilbudet slik at de etter hvert når flere av de eldste brukerne. Jeg stiller meg litt tvilende til om det er mulig. Vil 15 åringer henge med de som er 10?

Det var en liten samling bøker på Biblo, men samlingen var under oppbygging. Ungene var blitt spurt om hvilke kategorier de ønsket og i stedet for humorhylle ble det tull & tøyshylle i stedet. Siden de fleste bokhyllene henger i et skinnesystem, er det enkelt å gjøre om på samlingen. Det var et prinsipp at ungene skulle kunne finne noe nytt neste gang de var innom. RFID gjør det også enkelt å endre på hylleoppstillingen. Barna valgte selv hylla som de mente boken passet best i når de leverte inn boka og satte den på plass igjen. De ansatte kunne swipe over hyllene og enkelt endre hylleoppstilling.

Vil du lese mer om Biblo?
Tidsskriftet Bibliotekaren publiserte en artikkel
 om biblioteket da det åpnet tidligere i år.

NBF skrev også en artikkel i forbindelse med åpningen.

Tøyen, arbeidsbord

Neste bibliotek var Tøyen filial som ligger noen få meter fra Biblo. Den nyoppussede filialen åpnet i forrige uke og de første dagene har de hatt over 1000 innom hver dag. Det er svært mange på et relativt lite areal. Biblioteket er meråpent og har en stor vindufasade på to sider ut til torget på Tøyen. I den ombygde underetasjen var alle lettveggene revet. Det var kun bokhyller langs veggene. Ute på gulvet var det utstillingsmøbler og en stor variasjon av sittemøbler. Lederen på Tøyen var klar på at dette skulle være et sted for mennesker, ikke bøker. Det var ingen spesielt stor boksamling, men det var lagt vekt på kategorisering og utvalget regner jeg med var godt tilpasset innbyggerne.

Interiøret var gjennomtenkt og stemningen i lokalet var avslappet og uformell. Helt motsatt av de sterile, hvite bibliotekene vi har hatt så mange av det siste tiåret. Igjen var materialene gjenbruk og heltre. Gjenbruket.no et firma i Moss hadde oppdraget med å lage nye møbler av gamle materialer. Og møblene hadde virkelig sjel. Informasjonspunktene var laget av gamle kabelspoler, men hev- og senkefunksjon gjorde de likevel til funksjonelle arbeidsplasser. En ekstra stilig detalj synes jeg bruken av brukte dører var. De fungerte som romdelere for sittebåser langs den ene vindusfasaden.

Lampeskjermer lagd av ombygde gassbeholdere var uvanlig men kult og passe røft. Gulvtepper var brukt flere steder, noe som fungerte veldig bra. Deler av samlingen var kategorisert. På Deichmanske kaller de dette utbrudd. Et helt nytt ord for meg. Tøyen filial ble en personlig favoritt. Jeg brukte noen minutter på å bare sitte og kjenne på stemingen i bibliotekrommet. Helt herlig!
Furudet, fagbøker
Turen gikk videre med T-banen til Furuset bibliotek og aktivitetshus. Bibliotek, fritidsklubb og frivillighetssentral er slått sammen med en overordnet leder. Huset er meråpent og har ca. 12 årsverk. Etterhvert er det meningen at de ansatte skal jobbe mer på tvers, men så langt virket de godt fornøyd med tiltakene som var gjort for å skape en felles kultur blant de ansatte. De har holdt åpent i knappe to måneder og opplever stort besøk. I mars hadde de 30 000 innom og det er flere besøkende enn på hoveddeichman.

Furuset er en del av bydel Alna som har nærmere 60 000 innbyggere. Ideen bak er hentet fra Idea Store. Flerbrukstanken er viktig og det drives f. eks voksenopplæring i bibliotekets kurslokaler frem til kl. 3 hvor biblioteket etterpå står fritt til å benytte kursrommene.

Igjen var det kun bokhyller langs veggene. Det gir god oversikt over lokalet og gjør brukerne trygge. Dette mente de var særlig viktig for at meråpent skulle fungere. Det er meråpent fra 7-23. Stavparkett mot grå hyller ga et lekkert inntrykk. Det var ingen forskjell på hyllehøyde i barne- eller voksenavdelingen. Det virket lite gjennomtenkt, særlig siden det var plassert en utstillingshylle i samme høyde på alle hyllene. Selv om det var laget en kant man kunne stå på, hadde jeg problemer med å rekke opp til øverste hylle.

2. etasje inneholdt fritidsklubb og en flott kafe. Akustikken opplevde jeg desverre som dårlig og selv med et relativt lite antall ungdommer var det mye støy. Det var ulike saler og aktivitetsrom slik at det var muligheter for dans og konserter, eget lydstudio og folkeverksted. Et rom var også satt av til dataspill. Det var mye glassvegger og bruk av kraftige farger som ga et inviterende inntrykk.

Vi fikk se tre svært ulike bibliotek hvor Biblo skilte seg mest ut. Jeg likte Tøyen filial bedre enn Furuset. Den gode stemningen og materialvalgene gjorde Tøyen til et svært godt sted å være. Kan fort bli mitt nye favorittbibliotek. 

Flere bilder på Flickr.