Forvent mer av biblioteket ditt

David Lankes er direktør og professor ved Information institute of Syracuse. I 2011 utga han det omfattende og banebrytende verket “Atlas of Librarianship” som jeg tidligere har omtalt på bloggen.

I sin siste bok sier Lankes:

Dårlige bibliotek bygger samlinger, gode bibliotek bygger tjenester, mens de beste bibliotekene bygger lokalsamfunn.

Utsagnet stemmer godt med Lankes visjon for moderne bibliotek:  «To improve society through facilitating knowledge creation in their communities».

Boken kan fritt lastes ned fra bloggen til Lankes. Boken er skrevet både for brukere av bibliotek og bibliotekansatte. Bibliotekene er etter hans mening til for å gjøre samfunnet til et bedre sted. Kontinuerlig læring og utforsking er grunnideen i hva moderne bibliotek handler om. Bibliotekarer må være endringsagenter både på personlig plan og ikke minst for lokalsamfunnet.

Lankes krever mye av bibliotekansatte og har høye ambisjoner på standens vegne. Han kommer samtidig med en rekke eksempler på hvor viktige bibliotekene er. I presentasjonen under snakker han både om biblioteket i Alexandria og hvordan biblioteket ble beskyttet under den Arabiske våren. Det nyeste eksemplet er fra opptøyene i Ferguson. Da skolene ble stengt og innbyggerne nesten ikke fikk bevege seg utendørs, var det biblioteket som tok ansvar og ble det sentrale samlingspunktet i lokalsamfunnet. Barn fikk undervisning, lesestunder og et fristed fra volden. Voksne fikk en viktig møteplass og mat for de som hadde behov for det.

Lankes blogger på Virtual Dave.