DOKK1 – 4-romsmodellen i praksis

2015-11-30 16.08.3729. november til 1. desember var fylkesbiblioteket på studietur til Århus. Hovedformålet var å besøke det nye biblioteket DOKK1. For meg oppfyller DOKK1 visjonen om det moderne bibliotek og 4-romsmodellen. Du er aldri i tvil om at dette er et bibliotek, samtidig som det inneholder så mye mer.

4-romsmodellen
DOKK1 har blitt et sted for å lære, være, gjøre og oppdage. Det er også gjort mange gode forsøk på å forene det digitale med det fysiske. Via ulike skjermer kan få konkrete lesetips. Samme løsning er brukt på Kongsberg. Biblioteket har lagt stor vekt på at både barn og voksne skal kunne leke sammen. Variasjonen av uttrykk for lek, oppdagelse og læring var stor. Rommet for 0-3 åringer hadde et uttall lekeapparater, men det var også et bredt utvalg peke- og billedbøker. Et stort rom formet som en gymsal var satt av til fysisk lek hvor det var både foosball og bordtennis. Det var lagt opp til varierte arbeidsplasser med stille lesesal, grupperom og arbeidsplasser ute i bibliotekrommet.

På nettsidene til DOKK1 har de gjort tilgjengelig en billedbok om bygget. Den kan leses her.

Bakgrunn
DOKK1 åpnet juni 2015 i havnebassenget i Århus som del av en storstilt byutvikling. Hele prosjektet går under begrepet Urban Mediaspace. Området er ikke ferdig utbygd, men når det er ferdig vil det blant annet være flere opparbeidede nye byrom mot sjøen som skaper forbindelse mellom bykjernen og vannet. Foruten bibliotek inneholder DOKK1 Europas største helautomatiske parkeringsanlegg og lokaler for utleie i øverste etasje. Planen er å få mest mulig av trafikken bort fra gatene og blir stopp for bybane ved DOKK1.
Selve biblioteket er i to etasjer. Borgerservice er lokalisert sammen med biblioteket rett innenfor hovedinngangen. Borgerservice er betjent av egne ansatte, men biblioteket og Borgerservice har felles sjef, Rolf Hapel, Forvaltningschef for Borgerservice og Biblioteker.

2015-11-30 08.59.18Økologisk fotavtrykk
Biblioteket har et stort antall solceller på taket. I tillegg får de energi fra sjøen. Alle hyllene hadde LED-belysning som er energivennlig. Sykkelstier og god tilgang til offentlig transport er også en viktig del av satsingen.

Planlegging
DOKK1 har vært under planlegging i 17 år og det merkes. Ingenting er overlatt til tilfeldighetene. Alle tjenester er i forkant testet ut på byens innbyggere. Brukerinvolvering og prototyping av innovative nye løsninger har vært brukt som metoder i en årrekke. Området for brukermedvirkning og protoyping er tatt med over i det nye biblioteket. På nettsidene har de en egen del hvor de har samlet opp resultater fra noen av prosjektene og metodikken bak.

Besøk
På tre måneder har biblioteket hatt 500 000 besøkende, 4500 per dag. Med 300 000 innbyggere er det et imponerende høyt tall. De mest attraktive sitteplassene med utsikt ut over sjøen ble tidlig fyllt opp. Det satt folk overalt og vår guide rapporterte at studentene til tider også tok opp plasser i barneavdelingen.

2015-11-30 15.06.45Akustikk
Et så åpent bibliotek krever god akustikk og det virker det også som de har klart å få til. Det er kun lesesalen som er helt stille. Der var det også laget en sluse slik at lyder ikke bringes videre inn i lesesalen. Gulvet er i pusset betong og med enorme vindusflater kunne uttrykket bli veldig kaldt, men valg av farge på noen overflater, vakkert nøttetre som innramming for salene og fine farger på møblene gir både farger og lyddemping til det enorme rommet. Taket hadde noen spesielle perforerte plater, sikkert en viktig del av lyddempingen.

Belysning2015-11-30 15.34.12
De enorme glassflatene gir mye naturlig lys. I tillegg var det god allmennbelysning i taket. Imponerende nok hadde alle hyllene LED-lys.

Se flere bilder fra biblioteket og studieturen på Flickr.