Besøk på nye Hamar bibliotek

Musikkavdelingen

Musikkavdelingen

Hamar bibliotek hadde vært åpent en snau uke da jeg besøkte biblioteket om ettermiddagen 11. februar. Fasaden er glass og betong, dagens favorittmaterialer hos arkitektene. Utenfor biblioteket er det foreløpig en byggeplass. Her skal det opparbeides til et torg såvidt jeg vet.

Biblioteket har fått mindre plass enn det de hadde tidligere. Biblioteklokalene går over tre plan, hvor underetasjen er åpent magasin med kompaktreoler.

Materialene i biblioteket er betong på alle gulv, finér som detaljer på vegger og i himling i første etasje. Himlingen i andre etasje er åpen med mørkmalt betong og synlige rør. Gulvet ser ut som eikestavparkett, men personalet kunne ikke bekrefte dette. Gulvet lignet det som er i Tromsø folkebibliotek. Der har gulvet vært et problem fordi det har måttet tåle stor slitasje. Lyden i arealene virket veldig godt dempet. Det var veldig merkbart og et stort pluss for biblioteket.

Inngangspartiet gir et noe tomt inntrykk. Det hadde flere utstillingsmontre, men de ble litt små i det store området. Veiledningen er trukket inn til høyre et godt stykke fra inngangspartiet. Dette er det samme som planlegges for Kongsberg. Veiledningsskranken var behagelig beskjeden i størrelse. Denne skranken lå i nærheten av automatene, traller for innleverte bøker og reservasjonshylla. Dette var et område som så ut til å fungere bra.

Det som var veldig flott med inngangspartiet var sittegruppene ut mot det nye torget. Det var stor variasjon av ulike designstoler. Alle møblene var i ulike jordfarger som stod veldig godt til treverket og de andre materialene i biblioteket. Aviser og en del tidsskrifter var plassert i dette området som så ut til å bli en favoritt hos publikum.

Første etasje inneholdt, inngangsparti med tidsskrifter og aviser, veiledning, automater, barneavdeling, ungdomsavdeling og film. Barneavdelingen hadde mye bøker og hyller, men den avrunde kombinerte sitte- og bokhyllen ga fin variasjon til alle de rette hyllene. Flott med egen parkering for barnevogner. Ungdommen hadde ikke fått så mye plass, men det var en egen avdeling for dataspill og godt med hyller for ungdomsbøkene.

Andre etasje inneholdt fag- og skjønnlitteratur, tidsskrifter, leseplasser, grupperom, musikkavdeling og kontorer.

Førsteinntrykket var veldig positivt. Det var stor variasjon i sitteplasser og mange arbeidsplasser. Fargevalget virket tidløst og innbydende. Biblioteket hadde hatt 1000 besøkende på sin første lørdagsåpent. Det virker som befolkningen på Hamar har tatt vel i mot sitt nye bibliotek.

Se bilder på Flickr